5-te urodziny Belvedere Wedding Club w Restauracji Belvedere – kulinarnym sercu Łazienek Królewskich

W zabytkowej Restauracji Belvedere miało miejsce wyjątkowe wydarzenie, które zgromadziło czołowych specjalistów branży ślubnej, w tym wedding plannerów, zaprzyjaźnione agencje ślubne, konsultantów ślubnych oraz firmy i podwykonawców z branży ślubnej. Wydarzenie to stanowiło okazję do prezentacji najnowszych trendów w organizacji i stylizacji uroczystości ślubnych oraz przedstawiło synergię między markami należącymi do Belvedere Gourmet Group.


Wydarzenie rozpoczęło się spotkaniem w ogrodzie, gdzie w plenerowej aranżacji ślubnej czekały na gości elegancko ustawione krzesła oraz szampan na powitanie. Ceremonia została zainaugurowana spektakularnym rozlaniem szampana do wieży zbudowanej z kieliszków. Podczas oficjalnego otwarcia przy dźwiękach muzyki smyczkowej, Wiktoria Jabłońska-Kobus oraz Cezary Tempiński, twórcy Belvedere Wedding Club, wznieśli toast za wspólnie zrealizowane projekty weselne w Restauracji Belvedere.


“Mało jest miejsc w Polsce, które tak silnie wrosły w naszą uczuciowość i wyobraźnię jak warszawskie Łazienki. Letnia rezydencja ostatniego króla Rzeczypospolitej to dla mieszkańców Warszawy najszczęśliwsze miejsce w stolicy, zaś dla turystów miejsce, które trzeba koniecznie odwiedzić. (…) Łazienki Królewskie kryją w sobie niejedną romantyczną historię. W kaplicy znajdującej się niegdyś w pawilonie zachodnim w Pałacu na Wyspie ślub wzięli Józef Piłsudski i Aleksandra Szczerbińska.” – opowiadał historyk i varsavianista Adrian Sobieszański, którego anegdoty o niezwykłych historiach miłosnych w Łazienkach Królewskich, były kolejnym, inspirującym punktem programu podczas wydarzenia.

Podczas wydarzenia nie zabrakło prelekcji o najnowszych trendach i innowacjach w branży ślubnej w bieżącym sezonie. Przybliżyli je przedstawiciele Belvedere Gourmet Group podkreślając znaczenie personalizacji usług. Prezentacja koncentrowała się na dostosowaniu oferty do indywidualnych potrzeb współczesnych, bardzo wymagających par młodych, co jest kluczowym elementem filozofii Belvedere.


Małgorzata Bronowska, dyrektor sprzedaży Belvedere Catering, przedstawiła szerokie możliwości realizacyjne i logistyczne cateringu eventowego, podkreślając ich nieograniczoną elastyczność pod względem czasu, przestrzeni oraz bogactwa oferty menu dostosowanego do najbardziej wyrafinowanych potrzeb klienta. W prelekcji nie mogło zabraknąć wzmianki o najmłodszym dziecku w grupie Belvedere – Belvedere Café na Krakowskim Przedmieściu. To tam urzeczywistniają się najbardziej wyrafinowane fantazje smakoszy słodkości, oferując bogaty wybór ekskluzywnych tortów na przyjęcia weselne oraz bufetów candy bar bogatych w zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne desery artystyczne. Angelika Motopulos-Jerschina, psychodietetyczka z Prywatny Kucharz by Belvedere, zaprezentowała specjalne pakiety ślubne wspierające zdrowie i sylwetkę zarówno młodej pary, jak i ich bliskich. Przedstawicielka Sense Med Concept zainspirowała uczestników, omawiając korzyści medycyny stylu życia, koncentrującej się na dobrze byciu i głębokim zrozumieniu potrzeb ciała i umysłu.

Szczególnym punktem programu była prezentacja menu weselnego na rok 2024, opracowanego przez Szefa Kuchni Restauracji Belvedere, Tomasza Łagowskiego. Zaprezentował on unikalną nowość w ofercie Restauracji Belvedere sięgającą do tradycji warszawskich kulinariów – bufet „Taste of Warsaw”, na którym królują dania kuchni polskiej w awangardowym wydaniu. Goście zostali zabrani w podróż wyrafinowanych smaków, rozkoszując się wykwintnymi przysmakami, takimi jak delikatne tartaletki z rakami, rozpływające się w ustach brioche z serem i kawiorem, czy też ekscytujące tacos z serkiem kozim i płatkami trufli.


Dopełnieniem poczęstunku były wyjątkowe słodkości przygotowane przez Michała Iwaniuka, Szefa Kreatywnego Cukierni Belvedere. Weselny słodki bufet wypełniały artystyczne desery, makaroniki i praliny, które zachwycały zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wśród nich również, eleganckie praliny w kształcie diamentów, nawiązujące do biżuterii Savicki. Dodatkowo, warto zaznaczyć, że cała ta kulinarna radość będąca owocem precyzyjnej, szydełkowej pracy zespołu cukierniczego Belvedere Gourmet Group, utrzymana została w palecie kolorystycznej bieli, pudrowego różu i złota.

Niezwykłym prezentem dla gości ceremonii był spektakularny pokaz najnowszej kolekcji ślubnej autorstwa renomowanego projektanta mody, Macieja Zienia. Jego projekty zawsze wyróżniają się niepowtarzalnym stylem i perfekcyjnym wykonaniem, co przyciąga uwagę swoją oryginalnością i precyzją. Kolekcja ta zachwycała kreacjami doskonale wpisującymi się w ducha nowoczesnych trendów i świadomych preferencji przyszłych panien młodych.


Największą niespodzianką zwieńczającą popołudnie była prezentacją tortu weselnego, który był inspiracją zaczerpniętą z sukni finałowej z prezentacji mody. Ta artystyczna kreacja Michała Iwaniuka stanowiła nie tylko wyjątkowy element estetyczny, ale także smakowy akcent wieczoru, który pozostawił niezapomniane wrażenie na wszystkich obecnych.

Wydarzenie było możliwe dzięki wsparciu sponsorów i partnerów, których zaangażowanie pozwoliło osiągnąć imponujący poziom. Za wyjątkową aranżację wnętrz odpowiadały renomowane firmy G-Fiore i Gastro For Rental, a oprawę techniczną zapewniło doświadczone Creative Events. Moet & Chandon dodatkowo uatrakcyjniło wydarzenie serwując szampana. Maciej Zień zadbał o niezwykłe wrażenia podczas pokazu mody, gdzie oprócz oryginalnych kreacji modelki prezentowały biżuterię marki Savicki, make-up od firmy AA oraz stylizację włosów od Wella. O odpowiednią oprawę muzyczną zadbało Centrum Muzyki Marzeń, a fotograficzne ujęcia zapewnili Jakub Majevski i Monika Bloom.

Restauracja Belvedere

Restauracja Belvedere to jeden z najpiękniejszych i najciekawszych punktów na kulinarnej mapie Polski. Restauracja mieści się w wyjątkowym budynku Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich. To budynek o ponad 150-letniej historii. Jak za dawnych czasów wypełniają go okazałe tropikalne rośliny.

 

Ostatnie artykuły