Sebastian Olma, jeden z najzdolniejszych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Zwycięzca II edycji programu TOP CHEF, najpopularniejszego kulinarnego show w Polsce.
Swoje doświadczenie zdobywał w londyńskich restauracjach, gdzie pracował z największymi Chefami Kuchni na świecie – w tym m.in. Gordonem Ramsayem czy Tomeme Aikens’em.
BIO SEBASTIANA
- Szef Kreatywny Restauracji Belvedere.
- Zwycięzca II edycji programu TOP CHEF, najpopularniejszego kulinarnego show w Polsce.
- W IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro .
- Swoje doświadczenie zdobywał w londyńskich restauracjach, gdzie pracował z największymi Chefami Kuchni na świecie – w tym m.in. Gordonem Ramsayem czy Tomeme Aikens’em.
- Wyjątkowa osobowość i charyzma, znany z ciętej riposty i błyskotliwego poczucia humoru.
- Gość specjalny kulinarnych show emitowanych na antenie Polsatu, regularnie gości w Pytaniu na Śniadanie.
- Dla poprzedniej restauracji – Kafe Zielony Niedźwiedź – wraz z zespołem zdobył najważniejsze wyróżnienia: tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau.
- Fanpage na Facebooku gromadzi kilkadziesiąt tysięcy fanów, a autorski program dociera do ponad 6,5 mln widzów.
Sebastian Olma, jeden z najzdolniejszych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Pochodzi z Bielska-Białej, gdzie zdobył gastronomiczne wykształcenie i pierwsze doświadczenia zawodowe. Podstaw kuchni restauracyjnej uczył się w „Folwarku”, kuchni polskiej w „Karczmie pod Lotniskiem”, a kolejne lata spędził w takich restauracjach jak: „Pod dobrą datą”, „Nad Dachami” , „Restauracja Italia” „Hotel na Błoniach”.
Przełomowym momentem w jego karierze zawodowej był wyjazd do Wielkiej Brytanii. Pierwszą pracę zdobył w londyńskiej restauracji „Brasserie Chez’gerard”, specjalizującej się w prostej kuchni francuskiej. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya i jego flagowej restauracji w zabytkowym Claridge’s Hotel, mieszczącej 80 gości. Serwowano w niej dania kuchni francuskiej i brytyjskiej. Spędził tam rok.
Następnie swoje umiejętności rozwijał w takich restauracjach jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club czy Carluccio’s. Ostatnim i najważniejszym miejscem podczas całego pobytu na Wyspach była restauracja Toma Aikensa 1* – ikony brytyjskiej kuchni. Rok pod jego rządami okazał się przełomowy pod względem doskonalenia warsztatu, technik kulinarnych, poznawania połączeń smakowych, jak i samej kultury pracy. To pozwoliło młodemu kucharzowi wejść na zupełnie inny poziom gotowania i rozpocząć nowy rozdział w życiu.
W 2014 r. wrócił do kraju, aby wziąć udział w najpopularniejszym kulinarnym show telewizyjnym – TOP CHEF. Charyzma, poczucie humoru, ale przede wszystkim umiejętności, spowodowały, że już od pierwszych odcinków programu wyróżniał się na tle pozostałych uczestników, stając się niekwestionowanym faworytem i ostatecznie zwycięzcą.
Po programie podjął pracę w restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź na warszawskim Powiślu, która w zaledwie dwa miesiące po objęciu przez niego stanowiska Szefa Kuchni otrzymała prestiżowy tytuł „Knajpy Roku 2014”.
Kolejnym krokiem Sebastiana w jego dotychczasowej karierze było prowadzenie przez ponad rok restauracji „Sketch w Teatrze Wielkim”. Restauracja ze względu na swoją specyfikę i „gabaryty” była dla niego bardzo dużym wyzwaniem, zespół na kuchni liczył bowiem ponad 20 osób. Warto też zaznaczyć, że podczas tego okresu Sebastianowi udało się nawiązać bardzo dobry kontakt z Anną Lewandowską. Znajomość ta zaowocowała akcją promocyjną, z której środki zostały przekazane na cele charytatywne.
Na przełomie czerwca i lipca tego roku Sebastian wraz ze swoim zespołem zorganizował restauracje dla gwiazd występujących podczas największego festiwalu muzycznego w Polsce „Orange Open’er festiwal”.
***
Sebastian, dzięki swoim osiągnięciom i osobowości, stale pojawia się na ekranach. Widzimy go w roli gościa specjalnego w nowych edycjach programu TOP CHEF, Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia, telewizji śniadaniowej, czy w nowych formatach.
Jego fanpage na Facebooku gromadzi ponad 30 tysięcy fanów, z którymi prowadzi aktywny dialog. Uczy gotowania w swoim autorskim projekcie Yoga w Kuchni. Każdy z odcinków już od pierwszych dni emisji programu ma kilkanaście tysięcy wyświetleń, w sumie zaś dociera on do ponad 6,5 mln użytkowników.
Warto tutaj również zaznaczyć, że Sebastian na stałe współpracuje z warszawskimi studiami kuchennymi, gdzie wspólnie z nim można przygotować wspaniałe dania. Jego warsztaty niezmiennie cieszą się pełną frekwencją.