5 września 2022 r. odbyły się egzaminy kwalifikacyjne, będące ostatecznym etapem eliminacji do prestiżowej szkoły przyszłych zawodowców kulinarnych. Wyłoniono z nich 24 Studentów przyjętych w poczet pierwszej edycji Akademii. Wcześniej, w drodze preeliminacji szkolnych obejmujących całą , zakwalifikowano 50 kandydatów spełniających oczekiwania Akademii.
Egzamin Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere był ostateczną weryfikacją wiedzy i umiejętności kandydatów. Składał się z egzaminu ustnego i pisemnego.
Przyszli adepci byli oceniani przez 6-osobowe jury, w którym zasiedli: organizator projektu – Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, trenerzy kulinarni w składzie David Gaboriaud, Michał Iwaniuk i Grzegorz Zawierucha, ekspert niezależny – Paweł Gruba oraz mecenas projektu – Krystian Zalejski
z Chefs Culinar.
„Ogromną przyjemnością jest poznać młodych ludzi z pasją do gotowania. Dla mnie jest to duże doświadczenie i mogę dowiedzieć się, jak wygląda droga do spełniania marzeń, jakie mają nasi kandydaci. Cieszę się, że projekt Akademii powstał, bo myślę, że będzie do niesamowita pomoc dla uczniów szkół gastronomicznych w wystartowaniu i osiągnięciu celu, jakim jest praca w gastronomii na wysokim poziomie”. – mówi Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu MasterChef.
W części ustnej jury oceniało film prezentacyjny przygotowany wcześniej przez każdego kandydata, odpowiedź na pytanie związane z testem produktu wylosowanego z przygotowanej puli oraz odpowiedź na pytanie kreatywne zadane przez komisję.
Część pisemna polegała na 45 minutowym sprawdzianie wiedzy składającym się z pytań wielokrotnego wyboru, otwartych i krótkiego wypracowania.
Podczas wydarzenia czekała na studentów niespodzianka – nagroda specjalna w postaci zaproszenia na kolację z Grzegorzem Zawieruchą w Restauracji Belvedere dla 15 z kandydatów, którzy przygotowali swoje filmiki prezentacyjne w określonym przez komisję terminie.
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbędzie się 27 września 2022 r . w siedzibie Mecenasa Akademii – Chefs Culinar i zainaugurowane zostanie pierwszymi warsztatami z trenerami kulinarnymi Davidem Gaboriaud oraz Krystianem Zalejskim.
PATRONI HONOROWI
SPONSORZY GŁÓWNI
POZOSTALI SPONSORZY
PATRONI MEDIALNI