Belvedere Gourmet Group otwiera AKADEMIĘ MISTRZÓW SMAKU aby wspierać młode talenty kulinarne

Belvedere Gourmet Group otwiera AKADEMIĘ MISTRZÓW SMAKU aby wspierać młode talenty kulinarne

13 czerwca 2022 roku w Restauracji Belvedere zainaugurowaliśmy otwarcie  Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – unikatowego projektu edukacyjnego stanowiącego profesjonalne wsparcie w rozwijaniu umiejętności zawodowych najzdolniejszych uczniów szkół ponadpodstawowych o profilach gastronomicznych.

Do udziału w projekcie zaprosiliśmy osobowości z branży gastronomicznej, osoby zarządzające, pedagodzy i uczniowie szkół średnich oraz media branżowe. W czasie inauguracji  odbyły się dwie debaty, w których omówiona została idea utworzenia Akademii, zasady jej funkcjonowania oraz korzyści zarówno dla uczniów, szkół jak i jej Ambasadorów.

Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie. – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.

Program Akademii to bezpłatna, roczna edukacja podzielona na dwa semestry, podczas której przekazywana wiedza będzie wykraczać poza naukę szkolną. Koncentruje się na pokazaniu nowoczesnych technik, nowych trendów, daje wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, która ułatwia start na obranej ścieżce zawodowej. Pierwszy rok Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere startuje już we wrześniu 2022 roku. 

Podczas Inauguracji zaprezentowano sylwetki trenerów kulinarnych Akademii, wśród których znajdują się znane osobowości sceny gastronomicznej w Polsce, w tym trzech przedstawicieli Belvedere Gourmet Group, w kolejności alfabetycznej: Adam Chrząstowski, David Gaboriaud, Łukasz Guziński, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Daria Ładocha,  Tomasz Łagowski,  Maciej Rosiński, , Michał Toczyłowski, Maciej Wiśniewski, Agata Wojda , Krystian Zalejski, Grzegorz Zawierucha. Wspierającą kulinaria wiedzą ekspercką, dzielić się będą między innymi profesorowie warszawskiej uczelni SGGW – Artur Głuchowski i Hanna Górska-Warsewicz, eksperci niezależni – Renata Kozłowska, Tomasz Kolecki, Wojciech Pasko, osoby z mediów – Katarzyna Bosacka, Paweł Gruba, Zosia Ślotała – Haidar. przedstawicielka Belvedere Gourmet Group, psychodietetyk –  Angelika Motopulos.

Być kucharzem to ogromna odpowiedzialność, bo karmimy ludzi, satysfakcja i wreszcie prestiż. W Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere będziemy chcieli zaszczepić adeptom naszą pasję do gotowania oraz podzielić się kwalifikacjami, którą zdobywaliśmy przez wiele lat. To jest ogromna szansa dla uczestników Akademii, którą warto dobrze wykorzystać zdobywając bezpłatną edukację od najlepszych. Nam natomiast zależy na tym, aby pokazać, jak na co dzień wygląda życie od kuchni w restauracji fine dining, czyli kuchni z najwyższej półki i przekazywać wiedzę praktyczną dając adeptom możliwość przygotowywania potraw a’la carte czy na przyjęcia okolicznościowe wspólnie z naszymi kucharzami. – mówił podczas konferencji Tomasz Łagowski, Szef Kuchni Restaruacji Belvedere.

 

PATRONI HONOROWI

SPONSORZY GŁÓWNI     

PATRONI MEDIALNI