Kolejny etap w AKADEMII MISTRZÓW SMAKU – spotkanie Rady Programowej

Kolejny etap w AKADEMII MISTRZÓW SMAKU – spotkanie Rady Programowej

Pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, stworzona pod egidą Belvedere Gourmet Group, zdradza coraz więcej szczegółów na temat istoty jej funkcjonowania oraz założeń programowych edukacji młodzieży przygotowującej się do pracy na stanowisku kucharza, a  może nawet także szefa kuchni.

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza i najważniejsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar – Mecenasa Akademii. Sednem spotkania było zaprezentowanie jego uczestnikom szczegółowego harmonogramu roku akademickiego, a także zatwierdzenie podstawy programowej cyklu szkoleń wraz z kryteriami oceny uczniów, przebiegu egzaminu wstępnego i końcowego, zasad przyznawania nagród dla najlepszych uczniów oraz wyróżnienia dla trenera wynikającego z subiektywnej oceny uczniów.

Program zapowiada się bardzo obiecująco, trenerzy zostali zebrani tak, aby pokazać swoje najlepsze specjalizacje i dodatkowo dobrani w uzupełniające się mistrzowskie duety, gdzie ramię w ramię będą szkolić młodych adeptów kulinarnych.. Cykl 15 szkoleń został precyzyjnie opracowany, aby zachować spójność i niepowtarzalność tematów. Warsztaty i spotkania będą odbywać się w wyjątkowych miejscach w całej Polsce takich jak: Restauracja Belvedere, Atelier Chefs Culinar, Chefs Table by Ernest Jagodziński, Comfort Food Studio w Hali Koszyki,  Studio Aruana Hotelu Narvil Conference &Spa czy Pałac w Oborach.

„To piękne poniedziałkowe przedpołudnie, w które zorganizowana została Rada Programowa, pokazało, że w szeregach Akademii nie ma osób przypadkowych. To zgrana ekipa pasjonatów, która chce dokonać przełomu w polskiej gastronomii i otworzyć jej nowe wymiary poprzez najważniejszy element tej układanki – czyli poprzez człowieka. To wielki zaszczyt dla mnie współtworzyć wyjątkową przestrzeń edukacyjną  razem z szefami kuchni, ekspertami, mecenasami i patronami, podzielającymi tą sama wizję. Wymiana doświadczeń, sugestii, dobrych rad, to dowód że razem możemy zrobić więcej.” – puentuje Elżbieta Nitsze Prezes Belvedere Gourmet Group, Organizator Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Adepci będą uczyć się podstaw gastronomicznych takich jak: wiedza techniczna związana z  produktami i ich obróbką w kontekście różnych kuchni świata, regionalnych i lokalnych,  będą pracować wspólnie z trenerami i ekspertami nad umiejętnością rozbudzania kreatywności kulinarnej w celu tworzenia nowych, wyjątkowych, autorskich przepisów. Równolegle będą zgłębiać wiedzę z zakresu ekonomii, prowadzenia kuchni, engineeringu menu, marketingu produktu oraz rozwoju i promocji marki osobistej.

Rada Programowa uzgodniła ważne  terminy dotyczącye poszczególnych warsztatów oraz egzaminów. Między innymi: 5 września 2022 r. – egzamin kwalifikacyjny, 27 września 2022 r. rozpoczęcie  roku akademickiego w Atelier Chefs Culinar. 13 czerwca 2023 r. – uroczyste zakończenie pierwszej edycji roku akademickiego 2022/2023 wraz z ogłoszeniem i wręczeniem nagród laureatom.

 

PATRONI HONOROWI

SPONSORZY GŁÓWNI     

 

PATRONI MEDIALNI